Leusden,
27
september
2018
|
19:11
Europe/Amsterdam

Eigenzinnige spoorbomen bij Pon’s Automobielhandel

Een klein kansje dat u het ook weleens heeft meegemaakt: dat u voor de spoorwegovergang bij Pon op de Groene Zoom staat en dat de trein passeert terwijl de bomen open staan. Uiteraard is dat niet de bedoeling, maar het komt af en toe voor. En hoewel er aandacht aan wordt besteed is het helaas niet helemaal op te lossen…

De spoorwegovergangen in ons land - ook die op de Groene Zoom - vallen onder de verantwoordelijkheid van ProRail. De bediening is vrijwel overal geautomatiseerd en ProRail bewaakt of dat goed werkt, elektronisch of met behulp van camera’s.

De overgang van de Pon-lijn bij Pon’s Automobielhandel is niet geautomatiseerd; de bomen moeten daar handmatig open en dicht worden gedaan. Van belang daarbij is dat de schakelaars in een bepaalde volgorde worden bediend, zodat de bomen gedurende het passeren dicht blijven. Is dat niet het geval, dan gaan ze na een tijdje weer omhoog - en gezien de lengte van de treinen kan dat te vroeg zijn.

In het verleden is dit al een paar keer voorgekomen en met ProRail is uitgezocht wat de oorzaak was. Daar is op zich niets aan te veranderen, maar wel zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo zijn de machinisten opnieuw geïnstrueerd en zijn er duidelijke instructies opgehangen bij de kastjes voor de bediening.

Mocht het desondanks weer gebeuren en u ziet het als buurtbewoner, meld het dan alstublieft bij Pon Facilities: https://www.autocampusleusden.nl/contact/