Leusden,
04
juni
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

HSSE-proof bandenommontagebaan Losplaats

In de afgelopen jaren is er binnen Pon extra aandacht besteed aan de optimalisatie en naleving van het Health, Safety, Security & Environment (HSSE) beleid. Zo ook op en rondom de campus in Leusden.

Als het op veiligheid aankomt, wordt er doorlopend getoetst of de omgeving waarin en of de materialen waarmee gewerkt wordt wel aan de meest recente Arbo- wetgeving voldoen. Of het nou om een functie op kantoor, de showroom, het magazijn of op de werkplaats gaat: we zoeken continu verbeterpunten op om daar vervolgens actie op te ondernemen.

Hefliften op de Losplaats

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van de bandenommontagebaan op de Losplaats. Op de afdeling Ommontage vervangen de medewerkers de banden van voertuigen. Hier werd nog geen drie jaar geleden de toenmalige baan na ruim een kwart eeuw dienst te hebben gedaan vervangen voor een nieuw, volledig computergestuurd hefsysteem. Een flinke investering, maar wel één die de nodige voordelen oplevert.

Voordelen

Henk Drost, teamleider Ommontage vertelt. “Gedurende het traject beweegt de auto zelf niet, wat veiliger is. Om de kans op incidenten verder te verkleinen, zijn er nieuwe trapleuningen, een extra kijkspiegel en drukmatbeveiliging langs de baan geplaatst. Drukmatbeveiliging zorgt ervoor dat wanneer er iemand op de mat gaat staan terwijl het systeem in beweging is, deze zichzelf direct uitschakelt. Nog een voordeel: omdat het systeem zo veel werk uit handen neemt, is er voor de medewerkers steeds even tijd zich te ontspannen, waardoor ze alert blijven. Helemaal Arbo- en HSSE- proof dus.”

Iedereen denkt mee

Pon zorgt graag goed voor haar medewerkers en is blij met de suggesties die zij zelf doen ter verbetering van de werkomgeving. Die worden vanuit de volledige organisatie aangedragen. Henk beaamt dat. “Er wordt door medewerkers in alle lagen actief meegedacht over verbeteringen. Als leidinggevenden toetsen we doorlopend wat haalbaar is en wat niet. Daarbij laten we ons ook graag inspireren door andere organisaties en beurzen in binnen- en buitenland. Het voorbeeld van de heflift spreekt tot de verbeelding omdat het zo’n geavanceerd systeem is, maar soms is een kleine aanpassing als het wijzigen van de voorrangsregels op het terrein veranderen om impact te maken.”

Komende jaren verder

“Qua veiligheid hebben we de afgelopen jaren echt grote stappen gemaakt. Ook in de komende jaren blijven we ons inzetten voor een prettige, veilige en efficiënte werkomgeving”, aldus Henk.

 

Nieuwsvoorziening Pon-campus

We zijn continu op zoek naar nieuwe en betere manieren om u te informeren over de activiteiten op en rond onze Pon-campus. Daarom willen wij u vragen om via de onderstaande link een korte vragenlijst in te vullen over onze nieuwsvoorziening. Het voltooien van de vragenlijst vergt niet meer dan een minuut van uw tijd. Wij zien uw reactie graag tegemoet en willen u op voorhand hartelijk bedanken voor uw medewerking!

Klik hier om de vragenlijst te openen.