Leusden,
10
juli
2018
|
16:57
Europe/Amsterdam

Nieuw, innovatief orderpicking-systeem voor Pon Logistics

In 1974 verhuisde het hoofdkantoor van Pon van Amersfoort naar Leusden. Twee jaar later, in 1976, werd ook het nieuwe onderdelenmagazijn op de campus in Leusden in gebruik genomen. Tot voor kort werden alle onderdelen daar op de traditionele wijze verzameld: handmatig, met behulp van hefliften. Maar afgelopen jaar heeft Pon Logistics een nieuw, innovatief systeem in gebruik genomen: ASRS (Automated Storage/Retrieval System). Het werkt met shuttles.

Het opslagsysteem ASRS is een groot stelsel van rekken, liften en gangen waar de shuttles doorheen rijden. Dat zijn lage (rode) karretjes, die zich zelfstandig door de verschillende gangen verplaatsen. Ze plaatsen bakken of halen ze op, om ze vervolgens via één van de liften naar werkstations te brengen.

Werkstations als basis

Wanneer er een order voor een dealer is, halen de Shuttles de onderdelenbakken één voor één op uit de racking en brengen deze naar één van de werkstations. Ondertussen wordt ook de dealerbak opgehaald en naar hetzelfde station gebracht. Dit wordt zo getimed dat de onderdelen en de dealerbak tegelijkertijd bij het werkstation arriveren. Vervolgens wordt de dealerbak gevuld met de onderdelen en kan deze in een vrachtwagen worden geladen voor vervoer.

60.000 artikelen

Vanaf april 2016 is hard gewerkt aan de bouw van het systeem. Begin 2017 was het eerste deel live, na een intensieve periode van testen. Ruim 30.000 artikelen konden er toen al mee ‘gepickt’ worden, ongeveer de helft van het totale aantal. Inmiddels is ook het tweede deel van het Shuttle-systeem gebouwd en in gebruik genomen. Alle 60.000 kleine onderdelen in het immense magazijn worden nu dus via ASRS verzameld.

Fotobijschrift
Voorheen gingen medewerkers via een soort ‘openlucht-liftje’ naar de artikelen om ze te verzamelen. Met ASRS worden de goederen door robotjes gehaald en naar een centraal punt gebracht.