Leusden,
12
maart
2019
|
15:09
Europe/Amsterdam

Pon als inspirerende opleider

  • Eigen Academy met state-of-the-art trainingsfaciliteiten

Wie auto’s importeert moet ook zorgen dat ze onderhouden en gerepareerd kunnen worden. Pon heeft daarvoor – al vanaf het verwerven van het Volkswagen-importeurschap in 1947 - een uitgebreide dealerorganisatie opgebouwd, waar technische specialisten ervoor zorgen dat auto’s in goede conditie blijven en klanten er veilig mee de weg op kunnen. Uiteraard is daar veel kennis en vaardigheid voor nodig en moeten die specialisten voortdurend worden getraind om de snelle veranderingen op technologisch gebied bij te kunnen houden. Pon heeft daar op de campus in Leusden een eigen faciliteit voor, de Pon Academy. Afgelopen jaar werd het complex grondig verbouwd, waardoor er nu een state-of-the-art trainingsaccommodatie staat. Een inspirerende omgeving.

De fabrikanten van de automerken die Pon voert - alle uit de Volkswagen Groep - stellen hoge eisen aan het vakmanschap van degenen die verantwoordelijk zijn voor reparaties en onderhoud. Daarnaast is het voor een commerciële organisatie als Pon natuurlijk van groot belang ook vaardige verkopers, baliemedewerkers en bijvoorbeeld magazijnmedewerkers te hebben. Vandaar dat Pon vanaf dag één veel aandacht heeft besteed aan opleiding en training. Daarvoor waren altijd enkele hooggekwalificeerde trainers in dienst, die in nauwe samenwerking met de fabrieken en in automotive gespecialiseerde trainingsinstituten een breed scala aan opleidingen en trainingen voor de dealerorganisatie verzorgden. Dat gebeurde op diverse locaties binnen en buiten Pon, afhankelijk van de aard en omvang van het leeraanbod.

Jaarlijks 5.000 cursisten

Zo’n twaalf jaar geleden besloot Pon echter tot centralisatie van de opleidingen en trainingen over te gaan en werd de Pon Academy opgericht. Hij werd gehuisvest in het pand op de campus in Leusden waar voorheen SEAT Nederland z’n intrek had, aan de Klepelhoek. In het academygebouw op de campus zijn uiteraard diverse theorielokalen te vinden, voorzien van alle benodigde audiovisuele hulpmiddelen. Daarnaast is in het complex een aantal goed geoutilleerde ruimtes (werkplaatsen) voor trainingsdoeleinden beschikbaar. In totaal volgen jaarlijks zo’n 5.000 cursisten de opleidingen en trainingen, verzorgd door en bij de Pon Academy.

Goed opgeleid personeel cruciaal bij transitie

Zoals gezegd is de Pon Academy afgelopen jaar grondig verbouwd, waardoor er nu een state-of-the-art trainingsaccommodatie staat, helemaal voldoend aan de eisen van deze tijd. Reden voor de uitgebreide upgrade is dat de automotive branche voor ingrijpende veranderingen staat. En dat gaat heel snel: de komende vijf jaar gaat de business er voor dealerbedrijven heel anders uitzien. Digitalisering en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke factoren, evenals connectiviteit en de elektrificatie van voertuigen. Bij deze transitie is goed opgeleid personeel van cruciaal belang en betrokkenheid van de mensen in het land bij de dealerbedrijven. Pon Academy speelt daar een essentiële rol in, met een key-functie tussen fabriek, importeur en dealerorganisatie. Vandaar dat Pon besloot daarin fors te investeren.

Inspirerende omgeving

Doel van de verbouwing was meerbeleving te creëren . Want trainen is behalve leren ook beleven en wie een opleiding of training bij de academy volgt, moet daarom een leuke, gezellige dag hebben. Dat kan nu in de inspirerende omgeving die het is geworden. En de vernieuwing zit niet alleen in het pand, het komt ook terug in de trainingen zelf: een derde van het trainingsaanbod is al digitaal. Dat geldt ook voor het leren op de werkplek waar een nieuw online leerplatform voor werd ontwikkeld. Er is bovendien een online opleidingsportaalen er worden diverse nieuwe werkvormen toegepast. In de vernieuwde academy is nu ook een studio ingericht als ‘virtual classroom’. Daarnaast wordt onder meer gewerkt met augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Ons land past bijvoorbeeld als eerste VR toe bij de trainingen van de nieuwe Audi e-tron. Daarmee is de Pon Academy in Leusden klaar voor de toekomst.