Leusden,
05
mei
2022
|
13:39
Europe/Amsterdam

Pon en Koopman kiezen voor duurzaam vervoer

Duurzaamheid neemt een belangrijke plek in bij Pon. Het beleid op dat gebied berust op twee pijlers: het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor klanten en het ‘vergroenen’ van de eigen bedrijfsprocessen. In het kader van dat laatste hebben we onlangs een volgende stap gezet: de ingebruikname van een volledig elektrische vrachtwagen voor het vervoer van auto-onderdelen.

Het gaat in dit geval om een MAN eTGM-truck, die in het Nederlandse distributienetwerk wordt ingezet door Koopman Logistics. Deze logistieke dienstverlener - sinds jaar en dag onze voornaamste transporteur – gaat met de vol-elektrische bakwagen voor Pon Logistics auto-onderdelen rijden op twee routes.

Verlagen CO2-footprint
‘We willen heel graag, liefst zo snel mogelijk, omschakelen op zero-emissie vervoer’, zegt Klaas Koopman, directeur Business Development & Innovatie bij het gelijknamige bedrijf. ‘Waar het kan kiezen we voor duurzame oplossingen. De MAN eTGM is er één van. We zijn ons bewust van onze CO2-footprint en hebben als doelstelling die te verlagen. In ons wagenpark maken we al gebruik van diverse elektrische wagens en met een deel van onze vloot tanken we pure HVO (biobrandstof, gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten, red.).’

Voldoende bereik
De elektrische variant van de MAN TGM heeft een actieradius van 200 kilometer, wat volstaat voor de routes die worden ingepland. In de ochtend rijdt Koopman er bijvoorbeeld mee vanuit Leusden naar diverse adressen op de Veluwe en op dezelfde dag kan dan nog een route naar Amsterdam volgen. Het doel is om praktijkervaring op te doen en tegelijk de truck gewoon operationeel in te zetten.

Verdere elektrificatie
Het project is overigens meer dan alleen de vrachtwagen. Daarnaast gaat het om het optimaal plannen van ritten en het laden, lossen en opladen. Het laden van vracht en het laden van stroom moet zorgvuldig worden gepland, in combinatie met het kiezen van de juiste rit en locatie. Als daar de nodige ervaring mee is opgedaan, kan een start worden gemaakt met de verdere elektrificatie van de vrachtwagen-vloot van Koopman.

Overigens ook niet onbelangrijk: behalve emissievrij is de nieuwe elektrische truck ook stil. Een extra reden om ons vrachtwagenpark in de toekomst verder te elektrificeren.