Leusden,
06
februari
2018
|
16:57
Europe/Amsterdam

Pon plaatst duizenden zonnepanelen

  • Campus Leusden straks grotendeels energie-zelfvoorzienend

Pon gaat voor duurzaam ondernemen. Dat vertaalt zich onder andere in het ISO 14.001 (milieu)-certificaat. Daarnaast hebben we op de Leusdense Pon-campus diverse zaken gerealiseerd, zoals duurzame verlichting en een installatie voor warmte- en koudeopslag. Nu nemen we de volgende stap: duizenden vierkante meters dak van zonnepanelen voorzien. Mogelijk heeft u al iets gemerkt van de werkzaamheden.

Op onze campus in Leusden beschikken we over een groot aantal gebouwen, waarop volop ruimte is - enkele duizenden vierkante meters - voor zonnepanelen. In 2015 zijn we daarom een onderzoek gestart welke daken daarvoor in aanmerking kwamen. Om het gewicht te kunnen dragen moeten die namelijk aan strenge eisen voldoen. De conclusie was dat de daken van het kantoorgebouw en van het centrale onderdelenmagazijn inderdaad geschikt konden worden gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen. Dat is afgelopen jaar dan ook gebeurd.

Ruim 9.000 zonnepanelen

De werkzaamheden voor de installatie van de zonnepanelen zijn begin januari dit jaar gestart. De uitvoering ligt bij een gespecialiseerde partner op dit gebied, die over het beschikbare dakoppervlak van 35.000 m² zonnepanelen zal aanbrengen. In totaal zullen 8.890 zonnepanelen worden geplaatst op het magazijngebouw en 600 zonnepanelen op het hoofdgebouw. Op jaarbasis leveren de panelen 2.150.000 kWh stroom op, naar het zich laat aanzien genoeg om een groot deel van de campus van energie te voorzien. Daarmee komt de realisatie van ons doel ten aanzien van Duurzaamheid in zicht: een CO2-neutrale campus. De werkzaamheden zullen naar planning uiterlijk drie maanden in beslag nemen.

Werkzaamheden

Voor u als omwonende is weinig overlast van de werkzaamheden te verwachten. Alleen deze week is daar mogelijk sprake van: ’s avonds zijn er takelwerkzaamheden om grote bevestigingsbalken op de daken aan te brengen. Deze balken zijn 21 meter lang en dermate zwaar dat met het oog op de veiligheid van medewerkers die overdag in de ruimte onder het dak werken is besloten deze werkzaamheden in de avonduren uit te voeren. Daar worden bouwlampen bij gebruikt die op het gebouw zijn gericht, maar ook lampen op de kraan zelf - en doordat die meedraaien kunnen ze voor hinderlijke lichtval zorgen. Zoals gezegd echter: dat is alleen deze week het geval; de betreffende werkzaamheden worden zaterdag afgerond. Geluidshinder is er verder niet, want de montagewerkzaamheden op het dak worden overdag uitgevoerd.