Leusden,
07
februari
2022
|
11:48
Europe/Amsterdam

Pon test sirenes - in alle stilte

Pon levert veel voertuigen aan hulpdiensten. In de regel zijn dit standaard modellen van de door Pon gevoerde merken (Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens), die op de campus in Leusden worden omgebouwd voor gebruik bij de politie of brandweer. Uiteraard worden vaak ook zwaailichten en sirenes aangebracht. En die laatste moeten worden getest - Pon heeft daar enige tijd terug een speciale, geluidsdichte ruimte voor in gebruik genomen.

ModiForce is binnen Pon het bedrijf dat zich bezighoudt met de ombouw van voertuigen voor gebruik door onder andere hulpdiensten. De geluidsinstallaties die daarbij worden geplaatst moeten bij aflevering voldoen aan bepaalde eisen van de klant, onder meer ten aanzien van het volume. Reden dat dit uitvoerig moet worden getest.

Om overlast te voorkomen gebeurde het testen in het verleden buiten de campus, op defensieterrein. Dit kostte veel tijd en was vanwege de verplaatsingen niet duurzaam. Een oplossing werd gevonden in de vorm van een geluidshal. Die werd ontworpen en gebouwd met de hulp van een gespecialiseerd bureau en is in 2021 in gebruik genomen.

De hal, met een oppervlakte van 113 m², is uniek in Nederland. Hij is inpandig, volkomen geluiddicht en zodanig gesitueerd op de Pon-campus - op de plek waar de eindcontrole van de voertuigen plaatsvindt (efficiënt) - dat er weinig transportbewegingen nodig zijn. Voordeel van het testen in de hal, buiten dat het geluidsarm is, is dat er geen invloed meer is van de windrichting of andere storende elementen, zodat metingen zeer secuur kunnen plaatsvinden.

Er worden nu dagelijks diverse voertuigen in de geluidshal getest. Het bijzondere aan de hal ook: binnenin is het oorverdovend stil – je hoort hier werkelijk niks van de (werk)geluiden buiten.