Leusden,
18
november
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Zonnepark Pon operationeel

  • Campus Leusden nu grotendeels energie-zelfvoorzienend

Pon gaat voor duurzaam ondernemen. Dat komt onder andere terug in ons ISO 14.001 (milieu)-certificaat - net weer verlengd - en zaken als duurzame verlichting en installaties voor warmte- en koudeopslag. Afgelopen jaar hebben we daar nog een volgende, grote stap aan toegevoegd: duizenden vierkante meters dak zijn van zonnepanelen voorzien. Deze zomer hebben we ons ‘zonnepark’ in gebruik genomen.

Op de Pon-campus in Leusden staat een groot aantal gebouwen, waarop ruimte is – een aantal duizenden vierkante meters - voor zonnepanelen. In 2015 zijn we daarom een onderzoek gestart welke daken daarvoor in aanmerking kwamen. Ze moeten namelijk aan strenge eisen voldoen om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. De conclusie was dat de daken van een deel van het kantoorgebouw, een werkplaats en het centrale onderdelenmagazijn inderdaad geschikt konden worden gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen.

Bijna 10.000 zonnepanelen

Dat is afgelopen jaar dan ook gebeurd, een operatie die zo’n 6 maanden in beslag nam. Wellicht heeft u er als buurtbewoner iets van gezien. Begin vorig jaar is een gespecialiseerd bedrijf ermee gestart. In totaal was een dakoppervlak van 35.000 m² beschikbaar, waarop maar liefst 9.777 zonnepanelen werden geplaatst. Op jaarbasis leveren die 2.150.000 kWh stroom op, genoeg om een groot deel van de Leusdense Pon-campus van energie te voorzien.

In juni was het zonnepark operationeel en hebben we het in gebruik genomen. De realisatie van het doel ten aanzien van duurzaamheid voor onze Leusdense activiteiten is daardoor in zicht: een CO2-neutrale campus.

download